Försöket med DNA-märkning av kopparkablar i Olskroken i Göteborg har medfört att kopparstölderna nästan upphört. Nu utvidgas märkningen över hela landet.
Kopparstölder har i flera år varit ett stort problem för Trafikverket, tågtrafikföretagen och tågresenärerna.
Trafikverket beräknade att stulna och kapade kopparledningar kostade 120 miljoner kronor i reparationer och investeringar år 2012.
De tågstopp, som avklippta ledningar förorsakar i form av signalfel, är mycket dyrare. När tågen förra våren stod stilla på Södra stambanan i Småland ett halvt dygn beräknade Trafikverket att det kostade samhället 150 miljoner kronor.
Kopparstölderna sker över hela landet men främst i storstadsområdena. Göteborgsområdet var tidigare värst drabbat.
Men det senaste året har dna-märkning och ökad bevakning medfört att kopparstölderna och därmed störningarna minskat. Under första kvartalet i år inträffade 57 kopparstölder jämfört med 76 motsvarande period 2013.
– Sedan vi började med DNA-märkning för drygt ett år sedan har vi bara haft ett enda stöldförsök i Olskroken, säger Christer Ahlin, underhållschef på Trafikverket i Göteborg.
- Tidigare hade vi massor av stölder och stora problem med att hålla igång tågtrafiken.
Den ofärgade vätskan sprutas över kopparledningen och går inte att tvätta bort. Dna-märkningen gör metallen svår att sälja till skrothandlarna.
Nu vill Trafikverket utvidga försöket till fler områden, bland annat Hamnbanan i Göteborg som i perioder varit hårt drabbad av kopparstölder.
- Vi har möte i nationella koppargruppen på tisdagen, säger Ahlin. Vi vill utvidga försöken till flera platser i hela landet.
Banedanmark, Danmarks motsvarighet till Trafikverket, har beslutat att byta alla markkablar av koppar till metaller som inte är lika stöldbegärliga.
Källa: GP