
KRÖNIKA När lastbilschauffören Janne Johansson fick besked om höjt PSA-värde vågade han inte vänta i vårdkön. 58-åringen hade sett två anhöriga dö i prostatacancer.
Beskedet från hans urolog var att det inte gick att vänta längre, risken för spridd prostatacancer var stor och nu var det dags att operera. Men när Johansson ringde till sjukhuset hade de ingen aning när han kunde få en tid. Väntetiden är lång, sa sköterskan. Hur lång visste hon inte.
Då bestämde Janne sig för att köpa en operation för 97 000 kronor:
”Ovissheten, det är den som är… man vet inte när man blir hjälpt och hur långt det sprider sig.”
Han är inte ensam om det sättet att resonera.
På Södersjukhuset i Stockholm har man valt en annan modell för bakdörren till vården.
Där kan den som drabbas av förmaksflimmer eller andra problem med hjärtrytmen och bor i Stockholms län välja mellan två alternativ.
Antingen väntar man i landstingets kö i ett och ett halvt år och får vården betald via skattsedeln eller så betalar man 180 000 kronor och får vård efter några veckor på Arrhythmia center, som ligger i Södersjukhuset.
All eftervård och rehabilitering sköts på det offentligt drivna Södersjukhuset.
Den som har råd kan alltså köpa sig före i den offentliga vårdkön.
Ett tredje exempel är det privata barnsjukhuset Martina som öppnade i september 2008 i Stockholm och där är enligt hemsidan ”alla barn välkomna”. Men detta gäller bara om deras föräldrar har möjlighet att teckna en privat vårdförsäkring, eller kan betala patientavgiften på 2 900 kronor och 2 500 kronor för återbesök.
De senaste åren har privata vårdförsäkringar ökat kraftigt, från drygt 218 000 till 573 000 försäkrade i slutet av 2013, en ökning med mer än 160 procent.
Frågan är varför. Svaret är naturligtvis att det finns en efterfrågan.
Köerna i delar av den offentliga vården är långa. Nästan varje dag kommer larmrapporter från vården. Snart kommer sommarens vårdkaos med stängda förlossningsavdelningar och cancerpatienter som får ”vänta över sommaren”. Rädslan att inte få den bästa vården är reell. Oron skapar närmast unika förutsättningar att sälja privata försäkringar. Vem vill dö i en kö?
En orsak till att denna rädsla kan äta sig in är att borgerliga politiker, som majoriteten i Region Skåne, vanskött vården och sänkt skatterna. Det är förödande och hotar på sikt grunden för den offentliga vården: Vem vill betala skatt för allas sjukvård om man redan har en privat lösning? Hur ser det ut om 20 år om denna utveckling fortsätter? Vilka är vinnare?
För de rödgröna gäller bara en sak efter valet. Bakdörren till privatvården i hjärtat av den offentliga vården måste låsas igen, utvecklingen med fler privata vårdförsäkringar brytas och den offentliga vården förbättras. Bara en bra offentlig vård murar igen hållet där bakdörren satt.
Daniel Suhonen/Sydsvenskan
är chef för Katalys– ett institut för facklig idéutveckling, författare, Malmöbo.