Svenska jordgubbar för smaken! Svenska försäljare för rättvisa!
Svenska jordgubbsförsäljare måste ha kassaregister och ska redovisa allt. Utländska kan stoppa oskattade jordgubbspengar rätt i fickan.
Från och med i år måste även torg- och marknadshandlare ha kassaregister och lämna kvitto till kunden. Och Skatteverket har satt in flera hundra kontrollanter som är ute och kontrollerar marknader, festivaler och just nu mängder av jordgubbsförsäljare längs vägar och på torg.
Seriösa svenska jordgubbsförsäljare har skaffat kassaregister, mindre nogräknade har struntat i det och kan räkna med 10 000 kronor i kontrollavgift om de åker fast.
Jordgubbsförsäljningen har ökat jättemycket på senare år, har vi kunnat observera. Och branschens uppfattning är att antalet utländska aktörer har ökat. Det finns en orättvisa här, för de utländska företagen behöver inte ha kassaregister och vi kan inte kontrollera dem på samma sätt, säger Conny Svensson på Skatteverket.
Utländska jordgubbsförsäljare ska betala moms för försäljningen i Sverige, men eftersom det inte finns något underlag är det svårt för Skatteverket att följa upp dem.
Från Skatteverkets sida tycker vi detta är vansinnigt. Så vi har skrivit i en begäran att om ska det bli konkurrens på lika villkor ska de utländska företagen också omfattas av kassaregister, säger Conny Svensson.
Ett annat problem som kontrollanterna på Skatteverket rapporterat in är att många av de barn och ungdomar som står och säljer jordgubbar är förbjudna att tala om vem de jobbar för.
Exakt hur stort skattesvinnet är i jordgubbsförsäljningen är oklart. Men det handlar om många miljoner kronor.
Ja. Jag såg någon branschsiffra från om att det omsätts nästan en halv miljard kronor under sommarperioden. Det är mycket pengar. Det blir snabbt mångmiljonbelopp som inte beskattas, säger Conny Svensson.
Uppgifterna bekräftas av Magnus Engstedt, bärrådgivare för Bärodlarna.
Vi vet att det säljs massor av jordgubbar som det inte skattas för. Säljs det jordgubbar för 10-15 kronor litern då vet vi att det är något lurt. Och bärodlarna känner en viss frustration att det inte är lika konkurrensvillkor för alla, säger han.
Stora prisskillnader för jordgubbar kan vara av flera skäl. Men vanligtvis är billigare jordgubbar inte plockade samma dag, utan kan vara en till flera dagar gamla.
Eller så kan det vara så att de är helt svarta och att det inte betalas vare sig moms, arbetsgivaravgifter eller någonting, säger Magnus Engstedt.
Källa: GP