
Varken fastighetsägaren, Migrationsverket eller miljökontoret i Säffle har fått kännedom om mögel och vägglöss på Vintergatan. Nu ska det utredas om det finns missförhållanden i området. Och till hösten ordnar Säfflebostäder separata tvättstugor för sina och Migrationsverkets hyresgäster.
Anna Rangfeldt, miljö- och hälsoskyddschef på Säffle kommun, blir förvånad när VF berättar om boendesituationen på Vintergatan.
– Vi har inte fått in några klagomål därifrån i år. De kanske inte vet var de ska klaga. Vi har tagit upp det med Migrationsverket och får göra det igen. Nu när jag fått kännedom om det här går det inte att blunda för, säger hon.
Hon ser samtalet med VF som en anmälan och ska nu utreda om det finns missförhållanden.
– Mögel och vägglöss är absolut inte bra, vi måste agera på det om inte fastighetsägaren gör något. Vi ställer krav på fastighetsägaren vid behov och kommer att följa upp så det här blir åtgärdat. Det viktiga för mig är att vi löser problemen. Hälsan kommer i första hand, säger Anna Rangfeldt.
På Migrationsverket låter man meddela att fastighetsägaren Säfflebostäder ansvarar för underhållet på Vintergatan.
– Vi är hyresgäst. Asylsökande brukar i sin tur höra av sig till oss om underhåll och då kontaktar vi fastighetsbolaget. Vägglös måste alltid saneras och mögel kan kräva omfattande renoveringar, säger Sophia Öhvall Lindberg, pressinformatör på Migrationsverket.
Gustaf Andersson, vd på Säfflebostäder, uppger att de fortlöpande gör underhåll.
– Om det är mögel eller vägglöss måste vi först få reda på det så vi kan titta på det och sanera. Det blommar upp vägglöss ibland på alla möjliga håll. De är svåra att bekämpa, säger han.
Gällande tvättmöjligheterna har Säfflebostäder en lösning på gång.
– Det förekommer väldigt mycket skadegörelse i tvättstugorna. Vi har tagit upp det med Migrationsverket och i höst kommer vi att göra separata tvättstugor, en för våra hyresgäster och en för deras, säger Gustaf Andersson.
Han meddelar även att Migrationsverket från och med i höst ska ha dagpersonal på plats som ”en brygga över till deras hyresgäster”, men det förnekas av Migrationsverket.
– Det pågår diskussioner och vi har lovat att se över möjligheterna. Det är inte bestämt hur formen ska se ut och hur man ska göra. Men det är beslutat att tvättstugorna separeras, och det arbetet pågår. Vi har ingen uppfattning i den frågan, säger Sophia Öhvall Lindberg.
Massinvandringen från exotiska länder i Mellersta Östern och Afrika berikar verkligen Sverige – men inte ofta på ett gott sätt.