
Miljöpartiet vill lägga ner Bromma flygplats i Stockholm inom tre år. Detta innebär att drygt 24 000 personer berörs och skulle förlora sitt jobb om MP får igenom sin vilja.
Bromma flygplats är ingen förutsättning för tillväxt utan snarare tvärtom, något som hämmar Stockholms tillväxt och riskerar att skada stockholmarnas hälsa. Bromma flygplats hindrar Stockholm från att bygga högre byggnader och fler bostäder i hela Stockholms stad, enligt Miljöpartiet, uppger sidan rt-forum.com.
– Fyra av sju partier i Stockholms stad är positiva till en avveckling av Bromma flygplats. De flesta partier inser idag att Bromma flygplats är en bromskloss som hämmar Stockholms utveckling och hindrar Stockholm från att bygga fler bostäder, säger Daniel Helldén (MP), oppositionsborgarråd i Stockholms stad. Han fortsätter:
– Vi vill höja blicken och se nya lösningar som gör att Stockholm både klarar av att bygga 150 000 bostäder samtidigt som vi värnar stockholmarnas hälsa, säkerhet, parker och grönområden. I dag råder det brist på byggbar mark i Stockholm. Istället för en flygplats i en tät stadsmiljö vill Miljöpartiet i stället bygga en ny stadsdel – Bromma parkstad med minst 50 000 bostäder och upp till 30 000 arbetsplatser.
Det är nog inte så svårt att begripa vilka det är som skall ha dessa bostäder och jobb. Massinvandringen kräver ju en hel del.
Stockholms Handelskammare uppger å sin sida att Bromma flygplats spelar en utomordentligt viktig roll för jobbskapandet i hela Sverige. Nya siffror visar att minst 24 000 jobb hotas om Bromma läggs ner. Många orter som trafikerar flygplatsen kommer att få försämrade förbindelser med Stockholm, vilket slår hårt mot jobb och tillväxt.
- Bromma flygplats är en nyckel för fortsatt god tillväxt i hela Sverige. Nedläggningshotet mot Bromma riskerar att försämra flygtillgängligheten till Stockholm och därmed äventyrar vi mängder av jobb, säger Stockholms Handelskammares näringspolitiska expert Daniella Waldfogel, och fortsätter:
- Arlanda är redan nu nära sitt kapacitetstak i högtrafiktid. Det finns därför ingen möjlighet att flytta över Brommas flygtrafik till Arlanda. Om dessutom Arlanda inte får ett nytt miljötillstånd 2018 kommer var fjärde resenär på sikt inte att kunna flyga till eller från flygplatsen. I det sammanhanget vore det oansvarigt att lägga ner Bromma.
Flygplatsen började byggas den 23 oktober 1933 och lördagen den 23 maj 1936 hölls invigningstalen i regn, rusk och dimma av Gustaf V. Klockan 15:00 öppnades flygplatsen för trafik.
Med start klockan 15:10 började både svenska och utländska plan att landa, och som förste flygpassagerare på Bromma anlände Prins Bertil i ett av planen. Flygplatsen hade då kostat cirka 5,7 miljoner kronor och delvis finansierats med nödarbete åt arbetslösa. Vid invigningen deltog även världens då största landflygplan, en Junkers G-38.
Fakta:
De regionala konsekvenserna av ett nedlagt Bromma är:
1. Om Bromma flygplats läggs ned hotas följande regionala flygplatser av nedläggning: Ängelholm, Halmstad, Växjö, Kalmar, Trollhättan och Sundsvall/Timrå. Detta riskerar att leda till att 12 000 jobb går förlorade.
2. Konsekvenser för orter med stor andel flyg till Bromma (statliga flygplatser) – Malmö, Göteborg, Visby, Umeå, Åre och Östersund samt Ronneby – blir också kännbara. Här hotas så mycket som 6 000 jobb.
3. I Stockholmsregionen hotas 6 000 jobb.
Lägg märke till nazistflaggan, som för den tidens svenska Tysklandsvänliga styre ”stolt” vajade i Stockholms brisar. Bilden är från wikipedia.org.