
Säkerhetspolisen granskar miljöer som stöder al-Qaida. Men gränsen går vid porten till moskén. Det beskedet ger Jonathan Peste, ansvarig för kontraterrorism på Säpo. I debatten om invandring och integration förekommer ibland påståenden att våldsbejakande extremism får stöd från islamiska grupper, till och med att det ibland predikas våld från vissa moskéer. Detta skriver tidningen Dagen.
Säpo, kanske med det bättre namnet Släpo, undersöker inte det minsta vad som predikas och sägs i moskéerna. I alla fall om man ska tro på Jonathan Peste som var tydlig på just den punkten vid ett seminarium på måndagen om våldsbejakande extremism i Sverige, vilken vi aviserade om i söndags.
– Plattformen är sekundär, menade han. Fokus för polisen är den enskilde individens avsikter och handlingar, inte åsikter.
Jonathan Peste kanske inte förstår att dessa åsikter som fanatiska islamister har och predikar kommer att visa sig mer än de redan gör, eftersom islam och islamismen breder ut sig mer och mer i det Reinfeldtska Sverige. Seminariet behandlade både våldsbejakande vänster– respektive högergrupper samt islamistiska extremister, i huvudsak al-Qaida-inspirerade. I det senare fallet är oron märkbart stor hos säkerhetspolisen över de många svenskar som deltar i kriget i Syrien.
Men trots detta verkar inte Säpo bry sig om att infiltrera moskéer för att ta reda på fakta. Det är precis dessa moskéer som rekryterar jihadkrigare till Syrien, och dessa, om de tyvärr överlever, kommer tillbaka till Sverige och är ännu mer krigiska och våldsbejakande extremister. Men Säpo går tydligen hand-i-hand med Ullenhag och Reinfeldt.
Minst 75 islamister med svenska pass har de senaste två åren rest till Syrien och utfört sina jihadkrig. Runt dussinet har stupat i krig och blivit så kallade martyrer som hyllas i svensk media. Det är betydligt fler än de 30-tal som man angett tidigare under året.
– Vi är oroade över den här gruppen, de utgör en risk när de återvänder till Sverige, säger säkerhetspolisens chef Anders Thornborg.
Jonathan Peste menar att det är ett gemensamt ansvar för samhället att uppmärksamma detta. Han gör bedömningen att cirka 200 personer stöder våldsbejakande islamistisk extremism. Trots detta så gör Säpo alltså den bedömningen att inte övervaka moskéer och tveksamma predikare som tutar i unga lättpåverkade fanatiker om hur Allah och resten ur sagoboken skall styra och ställa.
– Det största hotet kommer från dem som inspireras av al-Qaida-grupper, säger han. Men han påpekar att det bara är ett fåtal av dem som återvänder som är misstänkta för att planera attentat i Sverige. Dock är ett sådant hot reellt, Sverige betraktas i al-Qaida-kretsar som ett önskvärt mål på grund av påstådda kränkningar av islam. Det faktum att Syrienresenärerna – de allra flesta män i åldrarna 18 till 30 – tränats i våldshandlingar ökar deras farlighet.
Jonathan Peste, VEMS uppgift är det att övervaka moskéer då? Märkligt att danska PET, Er motsvarighet i Danmark klarar att övervaka allt bättre trots att islam är mer utbrett där.