
Återhämtningen i svensk ekonomi räcker inte för att finansiera några stora reformer under nästa mandatperiod. Finansminister Anders Borg flaggar till och med för att det kan krävas skattehöjningar.
Finansminister Borg lämnade strax före juldagarna en försiktigt optimistisk prognos om utsikterna för svensk ekonomi. Enligt finansdepartementets beräkningar kommer tillväxten att så sakta börja ta fart nästa år med en BNP-ökning på 2,5 procent. Det är en bedömning helt i linje med vad både Riksbanken och Konjunkturinstitutet tror om den ekonomiska utvecklingen.
– Vi kan konstatera att det har varit bra att stötta ekonomin under 2013 och 2014. Sen ser vi en starkare återhämtning de kommande åren och då måste vi vara försiktigare med statens utgifter för att nå överskottsmålet, säger Anders Borg.
Det betyder att han inte räknar med att det finns särskilt mycket pengar för nya reformer under nästa mandatperiod, skriver DN.se. De förslag som ska genomföras måste därför finansieras via antingen nya skatteintäkter eller omprioriteringar av utgifter i budgeten. Vilka skatter eller omprioriteringar vill Borg inte yppa sig om.
Oppositionen är måttligt imponerad över Anders Borgs prognos. De menar att finansdepartementets beräkningar vad gäller budgetunderskottet varit konsekvent felaktiga genom åren. Magdalena Andersson (S), ekonomisk–politisk talesperson sågar Borg och menar att det är mer intressant att ”lyssna” till det Borgs inte pratar om – underskottet i statsfinanserna på 87 miljarder kronor nästa år.