
PRESSMEDDELANDE Den något kontroversiella nya sajten lexbase.se som med sin databas på miljontals sidor, erbjuder folk att mot betalning ladda ner domstolens dom på dömda personer har under kvällen stängts ned av webhotellets ansvariga. Detta efter att hackers har lyckats ta sig in i databasen och letat efter betalinformation.
Pressmeddelandet lyder i sin helhet:
”Under dagen har ett stort antal hackerattacker riktats mot den omtalade databassajten Lexbase, en av Bahnhofs kunder. Under onsdagskvällen framkom uppgifter om att hackare systematiskt försöker komma över betalinformation. Lexbase är kund hos Bahnhof, med en hyrd serverplats ansluten till Bahnhofs stamnät. Alla kunder ansvarar själva för IT-säkerheten kring den eller de tjänster de driftsätter.
Sedan den omstridda nättjänsten Lexbase togs i bruk i början av veckan har trycket mot servern varit extremt högt, bland annat på grund av en lång rad hackerattacker. Bahnhof har sedan starten lagt ned mycket arbete på att hålla alla nätresurser i kontinuerlig drift. Under onsdagen stegrades trycket, och mycket tyder på att hackare nu hittat sätt att komma över inloggningsuppgifter till de olika betalningsalternativ Lexbase erbjudit sina kunder.
Eftersom detta drabbar tredje part har Bahnhof tagit det ovanliga beslutet att stänga tjänsten tills säkerheten kan garanteras.
– Att säkerheten varit så låg att uppgifter kunnat spridas utanför Lexbase tjänst är förstås beklagligt, men är något Lexbase helt och hållet ansvarar för själva. Vi tillhandahåller uteslutande serverplats och uppkoppling till internet. Däremot kan vi inte acceptera rent brottsliga handlingar, som hackerangrepp inriktade på att fånga upp betalinformation. När våra kunders tjänster drabbar tredje part måste vi agera, säger Andreas Norman, styrelseordförande på Bahnhof.
VIKTIG INFORMATION: Du som registrerat dig som kund hos Lexbase och har lämnat ifrån dig betalinformation, exempelvis inloggningsdetaljer, bör omgående ta kontakt med Lexbase och/eller din bank för vidare instruktioner.
Bakgrund
Som internetleverantör har Bahnhof en närmast unik historia av att värna den personliga integriteten. Vi brukar jämföra med post- och brevhemligheten: Elektronisk kommunikation ska omfattas av samma skydd som analog kommunikation. Privatpersoner ska kunna förbli just privata även med den nya tekniken. Samtidigt som Bahnhof vill värna sådan integritet, tror vi också på yttrandefriheten.
I fallet med Lexbase, samt i alla andra fall som rör våra kunder, är Bahnhofs policy tydlig. Vi följer svensk lagstiftning. Vi kan inte gå in och ha synpunkter på materialet hos någon enskild kund. Det skulle omedelbart bli ett sluttande plan. Om den aktuella sajten bryter mot lagen – eller om lagen skulle ändras – så kan polisen agera, och då tvingas även Bahnhof att agera. Det är den vägen vi hänvisar till. Så länge materialet på våra kunders servrar är lagligt så kommer det att finnas kvar.
Däremot kan Bahnhof aldrig acceptera att en kund försätter andra användare, tredje part, i fara. Därför har vi valt att koppla bort Lexbase från nätet.
Poäntering: Sajten har alltså inte stängts ned på grund av sitt innehåll utan för att hackare har tagit sig in och kan komma åt känslig betalinformation. Nedstängningen är alltså i rent säkerhetssyfte, för att säkra och skydda tredje part, inget annat.
”Konspirationssidan” kristofferhell.net har ett upprop på sin sida där man vill släcka ner Lexbase helt. Onda krafter försöker alltså skynda på att förinta Sverige som nation. Sidan kristofferhell.net kallar Lexbase verksamhet för ”olaglig verksamhet”.
Uppropet på sidan avslutas med:
”Vi förutsätter nu att folkvalda och myndighetspersoner som läst detta vidtar åtgärder för att omgående stoppa den djupt omoraliska, olagliga och landsfarliga verksamhet JH och PL ägnar sig åt, inkluderande att MRT omgående återkallar utgivningsbeviset och JH och PL grips och lagförs för de svåra brott dessa personer just nu begår.”
JH och PL är initialerna för upphovsmännen av sidan, där den ena av dem, Pontus Ljunggren, redan hoppat av efter diverse hot och mordhot i ”det trygga landet Sverige”, som statsministern kallar sin mångkultursstat.