Länsstyrelsen, som har samordningsansvar för flyktingmottagningen, vill att Uppsala kommun och de flesta andra i länet ska ta emot betydligt fler flyktingar. Enligt de länstal som länsstyrelsen utgår ifrån ska Uppsala län öka sitt flyktingmottagande till 1 604 personer per år. Uppsala kommuns andel av dem ligger på 950.
För Uppsalas del så är dock inte de politiska partierna i ungdoms- och arbetsmarknadsnämnden ense om nivåerna. Socialdemokraterna och miljöpartiet anser att kommunen ska ta emot så många flyktingar som länsstyrelsen vill – 950. Migrationsverket uppskattar att det behövs 55 200 nya platser för flyktingar i år. Av dem 1 604 i Uppsala län.
Av platserna kommer 50 att vara så kallade anvisningsbara platser för flyktingar som i dag bor på Migrationsverkets förläggningar.
Ulrik Wärnsberg, (S), vice ordförande i nämnden anser att det handlar om solidaritet.
– Vi kommer inte att klara 950 men vi tycker det gäller att visa att vi har ambitionen att ta emot fler. Uppsala är bland de kommuner i landet som tar emot minst flyktingar i förhållande till befolkningen, säger han, enligt UNT.se.
– Förläggningarna är överfulla. Konflikterna i världen växer, bland annat i Syrien. Prognosen är att strömmarna av hjälpsökande kommer att öka under det här året och då måste vi hjälpa till, säger Mohamad Hassan, (FP), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden som tagit beslutet.
– Ser man till vad som skulle behövas så är Uppsala kommuns ökning inte alls tillräcklig. Men vi är glada för de platser vi får, säger Olof Molund som är handläggare i integrationsfrågor vid Länsstyrelsen i Uppsala.
Anledningen till att kommunen inte kan ta emot fler är bristen på bostäder.
– Det är vårt stora dilemma och så har det varit länge. Under förra året tog vi emot 70 fler flyktingar än avtalet. Genom att vi bygger så mycket och har ett bra samarbete med Uppsalahem om bostadssociala kontrakt så tror vi att vi ska klara att te emot fler år. Men det är omöjligt att ta emot så många som länsstyrelsen vill, säger Mohamad Hassan.
Hela protokollet från Utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens sammanträde 29 januari 2014 kan läsas här.
Från protokollet Överenskommelse om mottagande av vissa nyanlända och ensamkommande barn: