
En ny namnlag från Beatrice Ask som ytterligare förenklar ett namnbyte för bland annat invandrare gör att somalier och araber nu kommer att kunna byta namn från sitt svåruttalade namn till exempelvis Per-Johan Andersson eller Sven-Arne Svensson. Lagen kommer träda i kraft en bit in på 2015.
Förslaget till ny namnlag har starkt stöd bland remissinstanserna, visar Ekots genomgång, skriver nättidningen vk.se. Enligt förslaget ska det bli enklare att byta namn och större frihet att välja namn.
Vem som helst skall kunna byta till ett efternamn som bärs av minst 2 000 personer, till exempel vanliga efternamn som Andersson eller Svensson.
Även rätten att bilda dubbelnamn ska återkomma och spärren för att byta namn flera gånger tas bort.
En invandrare som har ett digert brottsligt CV kan alltså efter varje avtjänat straff kunna byta namn. Av remissvaren från organisationer, domstolar och andra myndigheter framgår att majoriteten är positiva.
Beatrice Ask vill också att det skall vara helt gratis att byta namn vilket dock Skatteverket säger nej till.
— Vi behöver modernisera en del av reglerna, så enkelt är det, säger justitieminister Beatrice Ask.
Hon får medhåll av namnforskaren Eva Brylla.
— Vi har en namnlag från 1982 och där kan man säga att praxis har sprungit i från den lite grand. Det behöver både förnyas och stramas upp lite i vissa avseenden, säger Eva Brylla till TT.
Hon säger att det är många som vill kunna byta till ett vanligt svenskt efternamn och att den möjligheten skulle innebära en stor frihet.
— Till exempel kan det vara folk som vill ha dold identitet, förföljda människor och liknande, och då är det kanske lättare med ett vanligt efternamn. Tyvärr är det också en del invandrare som känner att de har svårigheter på arbetsmarknaden – det är verkligen att beklaga – men de kan också tycka att det är bekvämt att byta till ett svenskklingande vanligt efternamn, säger hon.
Att möjligheten att bilda dubbelnamn, enligt förslaget, kommer tillbaka tycker Eva Brylla också är bra. Sedan 1982 har den som önskat två efternamn, till exempel efter ett giftermål, varit tvungen att göra om det ena till ett mellannamn. Mellannamnet är individuellt och får inte övertas av eventuella barn.
— Det har bara vållat oreda och problem med detta mellannamn. Nu vill man ta bort det och stället tillåta dubbelnamn, med eller utan bindestreck och det tycker jag också innebär en enorm frihet.
— I stort är vi positiva till förslaget om förändringar. Det ger utrymme för att ta bort de onödiga hinder som finns och otydligheten med två myndigheter, säger Tobias Wijk, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, den myndighet som hanterar en del av de namnbyten som görs i dag.
När det gäller att ta ut en kostnad för att byta namn anser Skatteverket att det inte ska vara någon skillnad om det är ett för- eller efternamn som ska bytas. Nu kan således araber, somalier och eritreaner fortsättningsvis byta namn till Arne Andersson, Sven Svensson eller Johan Johansson.
Och med detta kommer statistiken över kriminalitet visuellt sett missgynna den svenska gruppen, eftersom Aftonbladet och Expressen då kan i sin artikel gå ut med att ”Svensson/Johansson åtalas nu för [sätt in valfritt grovt brott]” utan att ljuga, trots att det indirekt blir en lögn.