
I dag träffade socialminister Göran Hägglund, (KD), Rumäniens ambassadör. De diskuterade vårdfrågor och vårdfrågor. Även zigenarlägren i Högdalen fulla av rumänska tiggare, som nu skall rivas, var uppe på tapeten. I går skickade stadsledningskontoret i Stockholm in en ansökan om omgående avhysning och rivning av kåkstaden.
Zigenarlägret i Högdalen har varit mycket omdebatterat de senaste veckorna. Men de rumänska tiggarzigenarnas skjul och tält ska nu äntligen rivas.
– Det är så att man kan inte bo var man vill, ingen kan göra det. Man kan inte bara slå upp sina bopålar. Vi måste göra någonting från stadens sida, säger Fredrik Jurdell avdelningschef vid Socialförvaltningen i Stockholm.
Lägret innebär bland annat brandfara och problemen med misären gör det även svårt både för andra som bor runtomkring. Stockholms stad, generösa som dumsvenskarna alltid är, kommer i samband med avhysningen erbjuda ett tillfälligt boende under fem dygn och sedan erbjuda resebiljetter hem för de rumänska tiggarna. Varför man inte hyr en buss med enkel resa ut ur Sverige direkt framgår inte av artikeln.
Socialminister Göran Hägglund, (KD), träffade i dag Rumäniens ambassadör Raduta Dana Matache, och där tog man upp ämnet kåkstaden i Högdalen och de rumänska tiggarna en liten kort stund. Men mest handlade mötet om vårdfrågor, trots att zigenarinvasionen med alla tiggare och kriminella torde varit betydligt viktigare att diskutera. Detta var säkert ambassadören glad att slippa.
– Situationen är ju så att personer som kommer från ekonomiskt svåra omständigheter söker lyckan i Sverige och hoppas att det kommer bli bättre här. Det bästa är förstås om vi kan, som omgivande länder, stötta Rumänien i utvecklingen av det egna landet, säger Göran Hägglund (KD).
Thomas Hammarberg, tidigare bland annat Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, ser avhysningsfrågan som ”ett viktigt test för hur Sverige ska hantera denna situation”. Hammarberg tror att de flesta vill åka hem, men inte alla. Då kommer frågan om ”viktiga principer”.
- Om de har rätt att vara i landet i tre månader enligt EU:s regler så har vi ingen rätt att göra, som man tyvärr gjort i andra länder, tvinga dem tillbaka, säger Hammarberg, utan att begripa att kriminella inte skall befinna sig i landet Mellanmjölk.
Kåkstäderna, som finns i mycket större omfattning i andra EU-länder, har gjort att kraven på Rumänien och att begränsa rätten för zigenare att kunna röra sig fritt som EU-medborgare har höjts. Med all rätt. I Frankrike rev man 165 kåkstäder förra året och samma sak ser man i Italien.
I Tyskland har många städer klagat på att det blir en börda för dem att ta hand om de zigenartiggarna.
– Tyska städer har skrivit ett brev till EU-kommissionen och sagt att det inte går längre och att man vill begränsa den fria rörligheter och kunna utfärda återreseförbud för romer som blir en börda för samhället, säger Susanne Palme, Studio Etts EU-reporter, skriver sverigesradio.se.
– EU-kommissionen har ställt krav och anslagit 50 miljarder euro till integrering av romer i EU-länderna. Som svar till de tyska städerna har de sagt : varsågod att söka pengar. Det finns massor med pengar som inte har anvnts, säger Palme.
I mars kommer den rumänske hälsoministern Eugen Nicolaescu till Sverige för att med socialminister Göran Hägglund diskutera romska tiggare i Sverige och deras problem med sjukvård och annat. Mötet arrangerades efter det att Hägglund träffade den rumänske ambassadören i onsdags.
Tidigare
Hägglund (KD) angående tiggarna i Sverige – Rumänien är syndabocken