Förslag till riksdagsbeslut
- Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en utredning om röddagskonto.
- Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om försök med röddagskonto i statlig verksamhet.1
1 Yrkande 2 hänvisat till FiU.
Motivering
De svenska helgdagarna skapades långt innan Sverige blev ett mångkulturellt och mångreligiöst samhälle. Förutom söndagar finns nu elva röda dagar. De flesta av dem är knutna till den gamla statskyrkans helgdagar, med undantag för nationaldagen och första maj.
När kyrkan inte längre lyder under staten och när Sveriges kulturella befolkningssammansättning är mer heterogen, borde det vara naturligt att låta människor i större utsträckning få välja om och när de vill ta ut dessa lediga tillika röda dagar antingen i form av egna religiösa helgdagar eller som vanlig ledighet.
Därför borde i så stor utsträckning som möjligt var och en få sätta upp sitt eget ”röddagskonto”. Till exempel skulle icke-kristna kunna vara lediga på sina helgdagar och i stället arbeta utan helgtillägg på dagar när de flesta andra vill ha ledigt. Inte minst arbetsgivarna inom vården och handeln skulle säkert uppskatta detta. Ett röddagskonto skulle också kunna underlätta för föräldrar i delade familjer att ägna mer tid åt barnen, när de har ansvaret för dem.
Av hänsyn till tradition bör helgdagarna vara kvar i almanackan, och det finns inte heller någon anledning att utöka antalet helgdagar. Den praktiska förändringen med ett röddagskonto skulle helt enkelt vara att de anställda själva får markera sina helgdagar, där helgersättning ska utgå om inte ledighet är möjlig. I gengäld får en anställd arbeta utan extraersättning på till exempel midsommardagen, om alla elva dagar är utnyttjade.
Vid riksmötet 2012/13 avslog arbetsmarknadsutskottet en motion om röddagskonto, med motiveringen att arbetsmarknadens parter har stor möjlighet att förhandla om regler för ledighet. Enligt vår mening förutsätter förvisso införandet av ett röddagskonto både lagstiftning och lokala och centrala avtal mellan arbetsgivare, anställda och fackliga organisationer. Statens uppgift är dock framför allt att lagstifta om rätten att räkna ett visst antal dagar som röddagar. Precis som tidigare kommer arbetsmarknadens parter att förhandla om helgersättning och precis som tidigare kommer många arbeten att kräva arbetstid på röda dagar.
Även om svårigheterna inte ska överdrivas, måste en utredning tillsättas för att se över hur en ny lagstiftning skulle kunna utformas, och arbetsmarknadens parter ska ha en viktig roll i det arbetet. Staten har ett särskilt ansvar att motarbeta diskriminering samt att behandla alla invånare och alla sina anställda lika. Därför borde staten i sin egenskap av arbetsgivare gå före och i någon myndighet eller något bolag, erbjuda ett försök med ”röddagskonto”.
Det kommer alltid att finnas arbeten som måste utföras både på söndagar och på helgdagar, men många människor skulle säkert ha glädje av att få en större möjlighet att själva få prioritera på vilka dagar de vill vara lediga.
Stockholm den 25 september 2013,
Ulf Nilsson (FP)
Anna Steele (FP)
SvT-klipp från 24 jan 2014
Anna Steele (FP) och Ulf Nilsson (FP)
Mer om motion 2013/14:A325
Motion 2013/14:A325 (doc, 58 kbyte, nytt fönster)
År 2011 kunde man läsa denna verklighetsfrånvända debattartikel i folkbladet.se av Fredrik Malm förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet och Mathias Sundin ordförande Liberala ungdomsförbundet i Norrköping:
”Skulle du vilja att staten bestämde vilka dagar du ska ha semester? Nej, troligen inte. Varför ska då staten bestämma vilka övriga dagar du ska vara ledig. Det tycket inte vi att staten ska göra heller. Liberalisera almanackan – inför ett röddagskonto!
Alla helgdagar tas bort och istället får människor disponera dessa dagar efter eget tycke. En del kommer välja att ha två veckor längre semester på sommaren, andra tar långledigt under julen och en del tar en fredag här och där för att få en extra lång helg. Variationsmöjligheterna är oändliga.
För många kanske det inte spelar någon större roll när de är lediga, men för en del kan det göra det. Vi till exempel är liberaler och tycker det är märkligt att vara lediga en socialistisk högtid som första maj.
Människor med annan religion än kristendomen är lediga över påsk och pingst, men kan inte vara det på sina egna högtider. Ett röddagskonto ger valfrihet åt alla. Vilka dagar varje person väljer kommer naturligtvis få ske i samråd med arbetsgivaren, precis som sker med semesterdagarna.
Vi har nyss firat vår sista annandag pingst. Den dagen ska inte längre vara helgdag till förmån för svenska nationaldagen, sjätte juni. Förslagen på andra dagar som ska tas bort haglar nu tätt. Skippa den diskussionen och låt människor bestämma själva istället.”
Nu är det ju inte så att man bestämmer inte själv när man kan ta semester i Sverige. Det gör oftast chefen som med ett semesterschema över anställda försöker pussla ihop det bästa tänkbara.
Begriper de inte vilket kaos detta förslag innebär för landets arbetsplatser? Om man arbetar på julaftonskvällen ska man alltså inte heller få det OB-tillägg som är kopplat till helgdagen. Allt ska styras utifrån vilka dagar man väljer att ”fira”.