I somras kallade Vårdförbundet situationen till och med för katastrofal. Nyexaminerade sjuksköterskor ratade SU eftersom lönen där var lägre än på andra sjukhus och vårdcentraler. Bristen på sjuksköterskor blev så akut att SU tvingas stänga vårdplatser, bland annat för barn.
– Vi blir bankrutt om vi ger dem några hundralappar mer, sa sjukhusdirektör Barbro Fridén då i GP.se om lönekravet.
Men GP.se:s granskning av Barbro Fridéns första tio månader på posten visar dock att sjukhusledningen inte alltid snålar.
- Spa-vistelsen för 16 personer på Sankt Jörgen park resort i juni kostade skattebetalarna närmare 52 667 kronor + konsulten Pelle Snårelids medverkan på 66 616 kronor)
- I januari 2013 kostade internat för 14 personer på Marstrands havsbad 32 830 kronor + Snårelids medverkan med 26 992 kronor
Sankt Jörgen park resort är en anläggning som bland annat vann branschens pris för årets spa-hotell i år. Konferensanläggningen sägs i reklamen vara ”för kräsna konferensköpare”.
De två heldagars logikonferens som sjukhusledningen genomförde kostade lite mer än det lyxpaket Sankt Jörgen annonserar om. I priset ingick fikabufféer, konferenslunch, tvårätters supé och en frukostbuffé. Samt fri tillgång till sport och spa.
Bland sjukhusledningens restaurangnotor finns bland annat en arbetssupé på Gothia Towers Heaven 23 i mars och en avtackningslunch på lyxhotellet Dorsia i februari.
När Barbro Fridén i januari 2013 var på en workshop på Harvard University i Boston och träffade den expert som utarbetat den värdebaserade styrmodell hon vill införa på Sahlgrenska flög hon business class – trots påbud om att det är turistklass som ska gälla inom regionen.
- Regiondirektören Ann-Sofie Lodin sanktionerade själv beslutet att låta Barbro Fridén åka business class, säger SU-kommunikatören Lena E Mattsson.
Skälet var att Barbro Fridén skulle ”vara utvilad” när hon kom och skulle åka direkt till ett ledningsgruppsmöte för hälso- och sjukvårdsfrågor i regionen. I oktober 2013 inrättade Barbro Fridén dessutom en ny post med titeln medicinsk informationsdirektör. En direktörslön på SU ligger i snitt på 100 000 kronor i månaden.
På golvet är dock sparsamheten väldigt stor – vilket patienter och anhöriga får erfara varje dag.
Eva Engström, ordförande för Göteborgs Läkarförening, förtroendevald för Saco på Sahlgrenska:
– All representation ska helst ske inom ramen för regionens eller sjukhusets lokaler, det är billigt och bra. Någon gång kan man få en pepparkaka, bulle eller så där på SU:s bekostnad. Jag uppfattar att det är väldigt strikt även där och det tycker jag också att det ska vara.
Elisabeth Flygare, Vårdförbundet:
– Att våra medlemmar springer på planeringsdagar och käkar lunch på SU:s bekostnad finns inte på kartan. Det kan säkert finnas enstaka verksamheter som kan ta halvdagar ibland. Men vi har ingen personal och kan inte stänga för att ta planeringsdagar, säger hon.
Lotta Björck, Kommunal:
– Vi upplever inte att vi får någonting. Ingen jullunch, inga extra kakor. Det kan väl hända att någon enhet beställer en tårta om det är någon som fyller 50 och att sjukhuset bjuder på något att äta när någon går i pension. Annars får vi tacka av kollegor som slutar på vår fritid och dela på kostnaden.
Sjukhusdirektör Barbro Fridén har inte velat svara på GP:s frågor utan hänvisar till biträdande sjukhusdirektör Lars Grip.
– Man kan ju diskutera val av ställen. De direktiv vi har från regionen är att vi ska vara måttfulla. Dorsia kostade drygt 300 kronor per person. Vi tycker att det är ganska måttfullt, säger Lars Grip.
Om konferenserna:
– Internat har ett stort värde för oss. Då väljer vi de här ställena som inte ligger alltför långt bort och som är upphandlade av regionen. Det finns ett värde i att folk åker i väg och inte är nåbara utan kan delta till 100 procent.
Fotnot: Alla redovisade kostnader är exklusive moms.
Källa: GP.se
I januari 2013 kan vi läsa i chef.se att ett barn dog, en medarbetare åtalades för dråp och högsta chefen för Astrid Lindgrens barnsjukhus då hette – Barbro Fridén.
- När jag ser tillbaka tycker jag att jag gjorde många fel, sa Barbro Fridén då, efter sina fyra år som chef för Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna.
Så mycket mer felfri är hon knappast i dag när hon basar över 16 000 anställda på Sahlgrenska. Hon är sedan november 2012 sjukhusdirektör för Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.